Stichting AdamNet biedt een SPARQL-endpoint aan waarin de metadata van enkele Amsterdamse erfgoedcollecties gezamenlijk doorzoekbaar is. Je kunt de dataset bestuderen door linken te volgen en er is ook de plek bereikbaar die het mogelijk maakt om eens een SPARQL-query uit te proberen. We verbeteren de data voortdurend, dus wees niet verbaasd als het even niet werkt of ineens nog mooier is.
Grootste collectie is de beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam. Ruim 400.000 foto’s, tekeningen en bouwtekeningen zijn hierin te vinden op basis van bijvoorbeeld een beschrijving, de fotograaf of tekenaar, of de straat. Deze straat hebben we gekoppeld aan de referentiedata van (verdwenen) Amsterdamse straten en gebouwen.
De opgenomen collectie van het Amsterdam Museum bevat ruim 120.000 objecten: van schilderijen tot theelepeltjes. Ook hier hebben we de naam van een straat gestandaardiseerd met een uri. Om het bevragen van de data gemakkelijker te maken, hebben we data over de straten aan de endpoint toegevoegd. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de data over de Jodenbreestraat te bekijken.
In de collectie van het Amsterdam Museum zijn, indien aan de orde, ook verwijzingen opgenomen naar uri’s van de personendatabase ECARTICO. In deze database zijn ruim 30.000 beschrijvingen opgenomen van personen die een relatie hebben met de “creatieve industrie” in Nederland in de zestiende en zeventiende eeuw. Denk daarbij aan schilders (zoals Rembrandt) en andere soorten kunstenaars.
Maar ook allerlei gerelateerde personen (zoals de moeder van Rembrandt) zijn opgenomen. Om queries te kunnen stellen over deze personen is deze dataset ook opgenomen.
Uit de collectie van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam zijn ongeveer 20.000 publicaties over Amsterdam in de dataset opgenomen. De publicaties zijn gerelateerd aan de LOD-beschrijving uit de dataset Nederlandse Bibliografie Totaal.
Zelf hebben we enkele eerste voorbeelden gemaakt van toepassingen die deze gecombineerde data mogelijk maakt. We zijn benieuwd naar jullie ideeën!
Dit project wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Pica.