Lab-toepassingen op Hack-a-LOD

Tijdens de Hack-a-LOD hebben we twee nieuwe lab-toepassingen ontwikkeld om te laten zien hoe de AdamLink data kan worden gebruikt.

Menno werkte samen met Bert Spaan aan een betere ontsluiting van kaarten in de beeldbank van het Stadsarchief. Daarvoor rekenden ze de omtrek uit van elke kaart en sloegen deze op als LOD in onze Triple Store. Hierdoor is het nu mogelijk een SPARQL-query te stellen met als resultaat de kaarten die betrekking hebben op het gevraagde punt op de kaart. Dit wordt heel mooi gedemonstreerd in de tool “MapMe!” van Menno (op github). Het initiatief werd op Twitter met veel enthousiasme ontvangen.  Richard Zijdeman postte een filmpje op Twitter om de werking uit te leggen en onder aandacht te brengen bij een internationaal publiek. Op de website van Bert staat Amsterdam op de Kaart, waarbij onderscheid gemaakt is tussen de tijden (op github).

Petra en Ivo werkten aan het weergeven van familierelaties tussen personen om daarnaast de beschikbare portretten van deze personen te laten zien. Dit is mogelijk dankzij de koppeling tussen de portretten en Wikidata, zoals Menno eerder beschreef. We hebben de toepassing beperkt tot de leden van twee Amsterdamse families – Backer en Bicker –  die een rol spelen in het jongste boek van Gabri van Tussenbroek. Naast de beschikbare portretten in de collecties van het Amsterdam Museum en het Stadsarchief, hebben we ook de collectie van het Rijksmuseum aangesloten. Dat had echter wel als consequentie dat de query  erg lang duurt (ca. 8 seconden). Het is Petra gelukt in korte tijd een webinterface te maken, die ze op de lab-website heeft gezet (op github).

Menno en Bert gooiden hoge ogen bij de publieksprijs: ze werden gedeeld derde.