Tijdens de jaarlijkse Hack-a-LOD – dit was de vierde editie – werken enthousiaste ontwikkelaars een nacht en een dag aan toepassingen die gebruik maken van de Linked Open Data (LOD) uit en over Nederlandse erfgoedcollecties. Aangezien ons project als doel heeft de metadata over Amsterdams erfgoed als LOD te publiceren en te verbinden, was dit een goed moment om de data onder de aandacht te brengen en te toetsen of datagebruikers ermee uit de voeten konden.
Dit jaar was de hack-a-LOD nota bene in Amsterdam, in de Posthoornkerk, op 9 en 10 februari. Petra, Menno en Ivo waren aanwezig om vragen te stellen, waar nodig data ter plekke te verbeteren en – niet te vergeten – zelf een relevante toepassing te ontwikkelen. We hebben aan verschillende deelnemers uitgelegd hoe onze data was te gebruiken. Zeker drie teams hebben, voor zover we weten, met onze data geëxperimenteerd. Of en zo ja op welke manier ze zijn verwerkt kunnen we niet helemaal overzien.
Een van teams die onze data bekeken had, was de winnaar van de publieksprijs. Zij hadden de Prentenmepper ontwikkeld, een mobiele app waarbij een tekening uit een erfgoedcollectie transparant kon worden weergegeven op het scherm en dankzij de camera zo precies mogelijk over de werkelijkheid kon worden gelegd. De app-gebruiker die dit het beste deed, kreeg de meeste punten. Maar ondertussen droeg de gebruiker bij aan de geografische ontsluiting van het tekening.
Winnaar van de juryprijs was het team van het KNAW/DH Lab. Hun “Jamie LODiver” vond recepten in kranten en tijdschriften en maakte allerlei soorten presentaties (het populairste recept uit een jaar) en analyses (hoeveel calorieen at men in welk seizoen) mogelijk. Zij hadden verschillende technieken ingezet en publiek bediend varierend van geinteresseerde kok tot wetenschapper.
De verzorging van het evenement door NDE, KB en Rijksmuseum was heel goed: eten, drinken en (eventueel) slapen was van hoge kwaliteit. Ook de sfeer was heel goed. Teams hielpen elkaar waar nodig om tot de beste resultaten te komen. Reden genoeg om volgend jaar (weer) mee te doen.